LED осветление - приложение и предимства.

БСМ ООД

You are here: Home LED осветление - приложение и предимства.
20 Юли 2024

LED осветление - приложение и предимства.

Понеделник, 13 Октомври 2014 13:02 Written by 
Rate this item
(1 Vote)

 Led banner2

От началото на 2013г. фирма БСМ ООД започна активна работа по разработката и внедряването в производство на широка гама осветителни тела изключително на базата на LEDтехнологии.Всичко това бе улеснено от натрупания в последните 10 години производствен и технологичен опит при работа с алуминиеви и пластмасови детайли. Фирмата вече е разработила и внедрила в производство осветителни тела в следните направления

 

 - улично осветление и паркинги

 - офисно осветление

 - фасадно осветление

 - градинско осветление

 - осветление на магазини, молове

 - домашно осветление

 - осветление за фонтани

 - подмяна на старо офисно осветление

 - илюминация на CNC машини

 - осветление на спортни пространства

 - индустриално осветление и др.

                 Основната политика на фирмата е да предостави на своите клиенти цялостни решения и най-вече енергоспестяващи такива на базата на LED технологии. За 2 години сме инвестирали повече от 1 милион лева за леярски форми, машини и технологии за производство на LED осветители.

През последните няколко години се ориентира към реализирането на всепо-ефективни осветители благодарение на супер бързото подобрение в параметрите на светодиодите от всички групи - маломощни, мощни, групови, COB и др. Бърз растеж регистрират и технологиите за охлаждане, подобрявайки охлаждането на осветителните тела. Не на последно място трябва да споменем намалението на цените на отделните компоненти за производството на осветителите, най-вече на LED и драйверите.

                 Ние като български производител успяваме да следваме нивата на технологични иновации. Характерен е стремежът да се следват всички изизквания на стандартите, поставени на европейско и световно ниво.

                 Най-голяма енергийна ефективност може да се постигне при домашни условия, при осветлението на открити пространства, улици и магистрали, в индустрията. Технологичните особености на LED осветителите са такива, че те позволяват много по-ефективно и насочено използване на излъчения светлинен поток, по-точно реализиране на пространствени диаграми, значително спестяване на енергия вследствие използването на електронни модули. Огромно предимство е дългият живот на диодите и силно намалените средства за поддръжка. Все още като недостатък може да се посочи чувствителността на LED осветителите към прегряване, мълнии и замърсяване. Цената става все по-приемлива, което обуславя бързото възвръщане на инвестираните средства.

Производителите гарантират качеството на LED осветителите чрез описание на техническите параметри, свързани по определен начин с многогодишна гаранция, понякога между 5 и 10 години.

                 В последно време с ниската си консумация светодиодните лампи започват да конкурират успешно халогенните и луминесцентни осветителни тела. Макар че засега LED са по-скъпи, от икономията на електроенергия най-новите модели се изплащат за около две години, след което осветлението започва да излиза няколко пъти по-евтино.

Особености на LED лампите

                 Светодиодът (LED) е полупроводников кристал през, който може да протича ток само в една посока и част от неговата енергия се преобразува в светлина. Тя е с тясна лента, т.е. винаги има определен цвят, зависещ от вида на полупроводника.

Максималната сила на светлината на най-мощните LED кристали е колкото нормална електрическа крушка. Произвеждат се обаче осветителни тела с много LED кристали, като светлинният поток на някои от осветителните тела надхвърля този на 1000-ватова лампа с нажежаема нишка, а консумацията им не надхвърля 80-90 вата.

Предимства на LED лампите

                 Светлинната им ефикасност е най-голяма от всички светлинни източници. Тя е между 80 и 100 lm/W, докато при лампите с нажежаема нишка е 12-15 lm/W, а при луминесцентните – около 50 lm/W. Това, заедно с много по-малкото нагряване на LED (в сравнение с лампите с нажежаема нишка, те са студени), определя КПД между 25 и 35%. Общият резултат е осигуряване на желана сила на светлината с 10, а понякога и с повече пъти по-малък разход на електроенергия.

Например, 12W LED може да дава светлинен поток колкото 150 W лампа с нажежаема нишка. GreenLightBanner

Луминесцентно осветително тяло 60х60 (4х18W+18W загуби в дросела=90W) се заменя с 30W LED тяло.

При уличното осветление разликата е от 2 до 5 пъти в полза на LED осветлението, в зависимост от типа на стандартно осветление, но средно 3 до 4 пъти.

LED осветлението за магазини, е 2 до 4 пъти по-ефективно от стандартните халогенни прожектори. Животът им надхвърля 50 000 часа (=около 6 години при непрекъсната работа). Експлоатационният срок на LED, в края на който светлинният им поток намалява с 30% спрямо първоначалния (практически незабележимо за окото), е средно 50 000 часа, като вече не са малко диодите с експлоатационен срок 100 000 часа. Едва след това започва забележимо намаляване на силата на светлината, но без познатото от лампите с нажежаема нишка внезапно изгаряне.

Експлоатационният срок на LED е несравнимо по-голям от този на лампите с нажежаема нишка (средно 1500 часа) и е причина осветителните тела с LED да се считат за „вечни”. Например при непрекъсната работа (24-часов режим), LED ще се използва в продължение на минимум 6 години, а обикновената лампа трябва да се сменя на всеки два месеца. Предимството нараства, когато става въпрос за трудно достъпни места (осветление на фасади, рекламни табла) и такива с отговорни функции (светофари, осветление на тунели, предупредителни светлини на високи сгради, мостове, аварийно осветление). Дългият срок позволява запояването на LED в осветителните тела вместо завиването им като обикновена лампа. Така се избягват повреди поради лоши контакти, независимо от причините за възникването им.

                 Светодиодите са и значително по-устойчиви на удари и вибрации, тъй като нямат чуплив стъклен балон, нито тънка нишка, която да се къса. Същевременно малкото им нагряване ги прави подходящи за места, където трябва да се подържа ниска температура (хладилници, фризери).

                 Светодиодите за осветление не излъчват ултравиолетови лъчи като луминисцентнитетръбиилиинфрачервенилъчи,кактоприлампитеснажежаема жичка. Освен това LED са екологично чисти, докато например халогенните лампи съдържат живак.

                 С LED се произвеждат малки по размер, компактни и лесни за монтиране осветителни тела подходящи за популярното и по-икономично дискретно осветление. Широко се използват и в осветителните тела със светлина, насочена върху сравнително малка площ – настолни лампи, спотове, лунички. За целта обикновените лампи, които реално излъчват във всички посоки, изискват обемисти рефлектори и лещи, докато естественият малък ъгъл на излъчване на LED само в някои случаи налага конструкцията им да съдържа миниатюрни насочващи елементи.

Read 7381 times Last modified on Понеделник, 08 Декември 2014 20:46
Login to post comments